måndag 22 juni 2015

Somrig "Walkaway dress" - Buttrick 4790


Inget toppen väder på midsommar, i alla fall inte när vi stod i kön till fiskedammskön. Regnet vräkte ner och det var liksom inte läge att avlägsna sig men barnen var klädda i regnkläder från topp till tå så dem gick det ingen nöd på. Vi föräldrar trängdes under ett antal paraplyer och klarade oss relativt bra.  Efter det när vi gick hem med våra gäster blev det helt okej väder och medan vi vuxna ordnade med maten sprang barnen ut och lekte. Det var en jättetrevlig midsommar med skratt och massa barn som hade det roligt tillsammans. 

Barnklädessömnaden har senaste tiden fått stryka på foten lite eftersom har har hittat så mycket jag vill sy till mig själv. Blusar, klänningar, byxor och baddräkter. Tiden räcker inte till! Har en massa mönster som ska sys, läser massor med bloggar, tittar på bilder mm mm. Men så äntligen infann sig tiden och jag ritade av mönstret till Buttrick 4790, sen fick det ligga ett tag. Mätte mig själv igen efter några veckor, då mätte jag även överbystmåttet och jämförde med bystmåttet. Döm om min förvåning när de var de samma, perfekt! Så jag klippte ut efter den storlek jag valt sedan tidigare och sydde ihop med franska sömmar. Är inte så många som ska sys, axelsömmar, de två kjoldelarna samt att sy fast dem i bakstycket - klart, förutom snedslån som ska runt hela klänningen. Testa... vad tusan den är ju på tok för lång i fram- och bakstycke. Provdockan fram och så testa och nåla upp lite (6 cm), testa på mig själv, sy en söm där jag nålat, prova - det blev bra, sy in sömmen i en fransk söm. Sen fick jag ringa ur fram- och bakstycke lite vid ärmhålen. Borde ha ringat ur halsöppningen lite men det glömde jag mellan gångerna jag sydde. 

När jag var nöjd med passformen började jag kanta fållen. Om nån undrar om en helcirkelkjol har lång fåll så kan jag meddela att den har det, jättelång! Gjorde det dock enkelt för mig och kastade först med overlocken sedan veck jag upp, strök och sedan sydde med raksöm. Det syns inte mycket eftersom tyget är så pass mönstrat. 

När det var klart var det dags för snedslån. Jag hade bävat lite för den men köpt mig samtidigt som mönstret en speciell pressarfot för just snedslå och den fungerade perfekt. Det som var knöligast var i halsen där start och slut skulle vara vid en axelsöm samt att snedslån skulle vara vikt. Fick pilla lite men tillslut blev det bra. 


Knapparna löste jag med tryckknappar. Fina lite mörkare med ankare. Tyget är köpt på Ohlssons tyger i Linköping. De sålde för ett tag sedan lite olika tyger för 30 kr/m. Det är är ett vävt tyg som ändå är lite stretchigt och har en viss glans, troligtvis en polyesterblandning. Sneslån kommer från Bibbis och jag köpte betydligt mer än jag behövde.

Bilderna visar förutom klänningen en blek Linnéa med konstig min och så kan en ju undra vad min stortå gör på de första bilderna :)1 kommentar:

  1. Wow vad fin den blev! Så snyggt med rött band till det där tyget! Och passformen blev ju perfekt!
    Jag läser också massor av sybloggar och blir inspirerad, och köper en del mönster, men sen tar det ofta stopp. Att sysurfa orkar jag på kvällen efter barnen lagt sig, men sy, nä det går inte när man är trött. Men din klänning gör mig ännu mer motiverad!

    SvaraRadera