fredag 31 januari 2014

Docka till Olivia


Direkt när jag hade gjort Lillebrors docka bestämde jag mig för att det skulle bli minst en till. När jag sedan fick en dopinbjudan började jag med en docka till barnet som skulle döpas. Den lilla flickan är brunett med blå ögon och så fick även dockan se ut. Den här gången blev det ingen påklädningsdocka utan den är sydd som ett stycke. Hoppas att den blir en kär vän till lilla Olivia.


torsdag 30 januari 2014

Grönrandig med knappar


Eftersom storebror behövde ganska många tröjor klipptes även denna till inför syträffen. Den här sömnaden flöt på och för att göra tröjan lite annorlunda valde jag att sy dekorsömmar runt ärmarna.


En liten miss blev det tyvärr, kanske inget man märker direkt men irriterande nog. När jag klippte för knäppningen klippte jag i mitten av tröjan.Den skulle förstås vara lite förskjuten så att knapparna hamnade i mitten. Men jag tror inte att det syns allt för mycket när man tittar lite snabbt. 

tisdag 28 januari 2014

Byggaren Bob med problem på vägen


De här tröjorna klippte jag ut för att sy på förra syträffen. Jag förberedde precis som med den rutiga i förra inlägget, trodde jag! När jag skulle börja sy inser jag att jag har sytt knäpplist på stora tröjans framstycke och bakstycke! Men hallå, var var mina tankar när jag gjorde det där. Jo jag satt på morgonen och stressade, vilket förstås inte är smart.


Jag fick ta med mig tröjorna osydda hem och så var fick jag komma på en lösning med bakstycket på den större tröjan. Löste det med att klippa bort övre delen och sätta ett grönt ok där. Sen var det bara att sy klart. Bröderna fick var sin ny tröja.



måndag 27 januari 2014

Syträffsresultat


Jag är med i en syträffsgrupp som träffas en gång i månaden och för några veckor sedan var det första träffen för året. Jag hade förberett mig med att klippa ut en del tröjor till storebror och eftersom jag inte ville ha med mig mer än två maskiner förberedde jag lite hemma. Ville göra lite mer av tröjorna än bara vanliga så jag sydde på olika knäppningar på dem. Tröjan ovan fick farfarsknäppning. Jag sydde bara dit knäpplisten och sen sydde jag resten av tröjan på träffen.

Det blev inte så mycket sytt av de plaggen som jag hade med mig eftersom vi hjälptes åt med nya maskiner som några hade med sig. Att det blev mindre sytt än tänkt gjorde inte det minsta! Det bästa är ju att träffa likasinnade och prata om sånt som verkligen intresserade en. På lördag är nästa träff och då ska vi ses en heldag, i vanliga fall är det 4 timmar. Den här veckan kommer att gå åt till att klippa ut kläder. Jag har tänkt att sy två kjolar till mig och om jag hinner ska jag sy ett par applikationer som ska användas till två tröjor till lillebror.

onsdag 8 januari 2014

Peter Pan


Ett tag innan jul fick storebror se Peter Pan och fastnade direkt. Jag bestämde mig för att sy utklädningskläder till honom. Ett par tights och en t-shirt samt en mössa som ska kompletteras med en röd fjäder.

För att göra det enkelt för storebror sydde jag en applikation föreställande ett skärp. Smidigt när det inte är något som ska knäppas och som kan fastna. Dock måste det kompletteras med en hälla så att den lilla träkniven som farfar täljde till under besöket hos honom kan sättas fast där. 

Kläderna invigdes på juldagen och använd som vanliga kläder.

tisdag 7 januari 2014

Elgitarrer!



Vi firade jul hos min svärfar och där var även hans frus bror med familj. Vi hade bestämt att vi skulle ge barnen ett paket var mellan familjerna. Vi köpte ett litet pyssel till de två pojkarna och så sydde jag var sin tröja. Det blir ofta så mycket leksaker så det kändes som att ett klädesplagg kunde väga upp det lite. 

Pojkarnas pappa har ett band och när jag träffade på ett jackardstickat tyg med "elgitarrer" var valet inte svårt. Sydde var sin tröja med farfarssprund. Den ena fick jag sy bakstycket i två stycken eftersom jag hade för lite tyg. Men det löste sig bra med ett ok som jag stickade ner. 

Tyvärr gör bilderna inte plaggen rättvisa. Hade ont om tid när jag fotade eftersom det var lite mycket sista veckan. Plaggen tog i alla fall emot väl och de passade barnen bra.


söndag 5 januari 2014

Julklapp till lillebror


När Storebror var liten sydde jag en docka till honom, den har väl inte varit någon superfavorit men har alltid funnits där. När så lillebror började närma sig ett år så funderade jag på att göra en även till honom men tiden och energin fanns inte, men så fick jag för mig två veckor innan jul att jag måste göra en. Inte måste som i ett jobbigt måste utan för att jag verkligen ville. Så snabbt beställde jag tyg, ullen kom jag inte på att jag kunde beställa utan det blev ett köp på Panduro, vilket blev lite dyrt mot vad det kunde ha kostat. 

Det som tar tid på en sån har docka, i alla fall när man är nybörjare, är att få till huvudet och förstås håret. Huvudet tog ett par kvällar innan jag var nöjd med det, sen gick det ganska fort tills det var dags för håret. Jag hade bestämt mig för att sy ryaknutar så att det blev ett rufsigt hår. Det var i praktiken ett bra val och även om jag hade haft lite mer tid så hade det varit okej men när man bara har ett par dagar på sig varav två går åt till resande så tar ryaknutet hår lite väl lång tid. Men håret och därmed dockan blev klar vid kl 22 kvällen mot julafton. 

Lillebror blev glad när han öppnade paketet och mest glad blev han över håret. Han kände på dockans hår och på sitt hår och jämförde och såg mycket nöjd ut. 

Det blev fler hemsydda julklappar som jag kommer visa framöver.