lördag 31 augusti 2013

Klöverklänning till svägerskans dotter


Sydde en hängselklänning till svägerskans dotter i vävt tyg med spetskant. Var lite besvärligt med kantbandet. Är sugen på att köpa ett kantbandstillbehör till vanliga symaskinen för att få till kantbandet bättre. Är egenligen sugen på att byta symaskin, den jag har är jättebra men det saknas lite sömmar och matningen är inte så bra som jag skulle vilja. Men det blir till att spara lite om jag ska köpa den jag vill ha. Tills dess så är min Husqvarna Viking Scandinavia 100 helt okej, den gör vad den ska och gör det bra.

fredag 30 augusti 2013

"Måste ha"-tyg med svanar

Ja det här tyget var ett "måste ha"-tyg. Såg det först i några finska tygbloggar, det är en finsk tillverkare.  Det finns hur mycket fina finska tyger som helst! Som tur var tog Lilofant design in tyget till Sverige, det är Sverigeltid det går att beställa från Finland och ibland blir frakten ganska hög. Köpte en rapport med svanar och en tärna. Trycket är fotoprint vilket börjar bli vanligt, det fungerar som en skrivare som skriver ut en bild. Det blir mer detaljrikt och fler färger. 

För ovanligheten så tog det bara en vecka innan jag sydde något av tyget.  Brukar ha svårt att klippa i favorittyger men försöker bättra mig. Det är ju roligare att använda tyget än att det ligger i ett skåp.  Nu sydde jag en Simone som jag visste sitter bra och är snabb att sy. Eftersom rapporten var lite kortare än mönstret på framstycket valde jag att inte fålla utan satte en stretchspets som avslut. Satte även samma spets i halsringningen. Bakstycke och ärmar är vit interlock köpt från Znok design som från början kommer från A&H. 

Har en bit kvar av tyget och nu funderar jag på vad som ska bli av den biten. Tror mig ha ett mönster som skulle passa. Tärnan som är på den biten sitter så nära kanten så det går inte att få till en tröja med djup halsringning för då blir man tvungen att klippa i fågeln. Får se när jag hinner med att sy den. Just nu har jag sytt fyra par mjukisbyxor till storebror som visst har vuxit en storlek under sommaren. Tyvärr så blev inte passformen bra så nu håller jag på att sprätta och klippa och sy ihop igen för att hoppas på att de sitter bättre med lite modifiering. Nej, jag gör inte alla på en gång, känns som att det är okej att misslyckas med ett par men inte med fyra! Håller ni tummarna att jag får till dem?!






torsdag 29 augusti 2013

Tyllkjol till utklädningslådan

En tyllkjol beövs väl i alla utklädningslådor?! Har knutit en till storebror. Inget anvancerat och vill du göra en egen så söker du bara på "göra tyllkjol" så får du bra förklaringar.

tisdag 27 augusti 2013

Klänningssett




Ett sett med klänning och tajts som beställts av fd kollegor som en välkommen till världen present. En praktisk hängselklänning som går att använda både under sommaren och höst/vinter det är bara att ändra kläderna under. Bebisen har en mamma från Sverige och en pappa med Sydamerikanskt ursprung och önskan var att det skulle vara dalahästtyget och så en dregglis som gick i pappans landsflaggas färger. Det blev en röd med vita moln, flaggan är röd och vitrandig. 

Kläderna levererades i början av sommaren men sen har jag missat att visa dem. Förhoppningsvis så har klänningen kommit till användning under sommaren.

tisdag 20 augusti 2013

Stjärnor och lejon till glada syskon


Vet inte om jag tycker det är gulligt eller bara lite för mycket med syskonmatchning men det är lite praktiskt att klippa ut flera plagg samtidigt när man har ett tyg framme. Denna gång var det de ekologiska stjärnlejonen från Strömming som fick bli en body till lillebror och en tröja till storebror. Tröjan fick en stjärnapplikation på magen.


Man behöver ju faktiskt inte ha plaggen samtidigt om man inte vill. Nu vart det så för när storebror fick sin så kom lillebror och försökte ta tröjan. När jag sedan pekade på hans body och talade om att det var hans gick han genast och hämtade den och var så glad. Han talade tydligt om att han ville ha sin på sig oxå. Det är första gången som han visar att han blir glad över ett plagg och att han själv vill ha det på sig. Härligt att det var jag som sytt det :)

Finaste ungarna i nya kläder!

måndag 19 augusti 2013

Amningströja med matchande body


Fick i början en beställning av en återkommande kund en beställning på en långärmad body och en långärmad amningströja. Dessa skulle vara klara under augusti och förra veckan sydde jag klart dem. Mamman ville ha röda kantband och eftersom det var stört omöjligt att hitta i samma röda färg (ni anar inte hur många röda nyanser det finns på tyg!) så kantade jag med tyget från kläderna. Det var lite trixigt att inte få med det vita men det gick. Det syns förstås på insidan men på utsidan är det rött. 

Det var lite besvärligt att få till amningströjans öppning denna gång men efter att ha repar upp två gånger så gick det bra den tredje. Nu får vi hoppas att bebisen och mamman blir nöjda när de får kläderna på posten i veckan.

lördag 17 augusti 2013

Stickad evighetskofta


Den här koftan Har jag stickat på i evigheter, eller inte stickat hela tiden utan den har legat i perioder. Den är stickad efter ett mönster hos Garnstudio och även garnet är deras.

Jag började nog för ett par år sedan. Jag ville ha en mörkblå kofta men hittade ingen att köpa så jag tänkte att jag kunde sticka en. Jag köpte garn och började. Stickade lite i taget men så blev jag gravid och jag började med en filt till bebisen istället. Så blev jag klar med filten och stickade lite till på koftan. Sen kom bebisen och att sticka var lågprioriterat. Men så tog jag med mig koftan på semestern och den blev äntligen klar.

Det har inte gått så enkelt att sticka den, jo första biten men sen när det var ärmhål och axlar som skulle stickas så har jag repat upp och lagt till i omgångar. Nu är den i alla fall färdig och jag är nöjd, lite trång mellan axlarna bak men det är inte så att det stör. Den är ganska tjock och kommer nog passa bra i höst och under vintern.

fredag 16 augusti 2013

Kjol av duk


 För säkert ett år sedan köpte jag en gul duk med vita blommor på. Jag visste att den en dag skulle bli ett klädesplagg men inte exakt vad. Men så för några veckor sedan så ville jag sy en kjol och gick igenom tyglådan och hittade duken. Måtte och det skulle räcka precis. Så jag klipper ut och inser sedan att jag missat en bit. Och nu fanns det inte tillräkligt stora bitar kvar. Men jag löste det så att den saknade biten fick delas och så satte jag brodyr över skarven. Man kan se det på den övre bilden längst ner på kjolen. Det syns inte så mycket och jag tror inte att någon tänkter på att det är en skarv där. Kanske kan man fundera på valet att sätta en spets där men alternativen var inte så många. Jag är i alla fall nöjd med den och framför allt att jag lyckades rädda den.


onsdag 14 augusti 2013

Sy garderoben med en plan

Ja det ska jag försöka göra under hösten. Min plan ser ut som nedan. Om jag hinner med allt eller om det kommer ta lite längre tid är frågan just nu. Jag ska satsa på att sy de plagg som jag har mönster och tyger till först sedan syr jag de andra. Ska i alla fall bli väldigt kul.



Byxan Thurlow och blusen Alma kommer från Sewaholic. Klänningen i beige med luftballonger kommer från denna tutorial och resterande kläder kommer från Sy! Från hoodie till skjortklänning av Jenny Hellström Ruas. Tygerna längst till vänster är från en utförsäljning som var här i Linköping (Nygårds Anna) i våras. Jag hade tyvärr inte så mycket pengar så det blev inte än dessa. Tror att hon har det varje år så nästa gång får jag fylla plånboken lite mer innan jag går dit, och fylla på rejält med pengar i parkeringen för det tog ganska lång tid att få tygerna tillklippta. Tyget med luftballonger kommer från Stoff och Stil och det med rosor från mrsBao.

Kommer försöka uppdatera när jag är klar med varje plagg och till slut visa alla samtidigt.