onsdag 22 februari 2012

Velourtröja i lyckad färgkombination

Nån gång i höstas såg jag ett blogginlägg där det var en tjej som visade en massa fina "killkläder" som inte var så stereotypa. Bland annat var det en tröja som var grön och lila randig. Sedan dess har jag varit sugen på något liknande. Jag har inte hittat någon liknande tröja eller tyg men kom på att en grön tröja med lila detaljer kanske skulle vara snyggt. Jag köpte grön Hilcovelour av Tygpyssling i höstas och på Syfestivalen i november köpte jag Hilcomudd i mörklila av Karinottilia. Sen har tygerna legat...

För ett par veckor sedan lyckades jag ta mig i kragen och sy tröjan eftersom M var i behov av en ny. Jag har utgått från ett Ottobremönster men gjort om lite på alla möjliga ställen. Stickade ner raglansömmen med avig täcksöm. Det blev ett litet hoppstygn på ett ställe tyvärr men annars gick det bra. Jag gillar färgkombinationen och så passar den så bra till Ms röda hår. Lycka är också att M blev jätte glad när han fick den, oftast brukar han inte bry sig så mycket så den måste ha fått ett bra betyg :).

söndag 19 februari 2012

Ms rum


 Inte syrelaterat men jag har målat i alla fall. Vi bor i ett nyproducerat hus med enbart vita vägar. För att få Ms rum lite roligare valde jag och maken att måla en vägg. Vi (eller faktiskt mest jag) målade grönt längst ner och så ljusblått på övre halvan. Lämnade fyra vita moln och så blev det gräs och himmel. Jag hade sedan tidigare hittat wallstickers med en bondgård som M fick i julklapp. Jag och maken blev nöjda och M var jätte glad och satt i sin säng bredvid mig och pekade ut olika djur.



Idag har jag varit med min mamma på Syfestivalen. Vi var där i 4,5 timme men det går så fort. Höll lite i plånboken för jag har inte sytt upp de tyger som jag köpte i höstas. Men det blev två olika velourer från A&H, ett jerseytyg från densamma, "djurtåget" från Lilofant och brun interlock från JnyDesign. Sen tygblöjmönster från Emiliten och ett klänningsmönster från Onion. Jag ångrar lite att jag inte köpte lite fler av de sänkta tygerna från Lilofant och Jny men det rusar i väg i pengar i alla fall och det är fullt i alla tyglådor så det är lite vettigt att inte köpa för mycket. Får hoppas att jag har hunnit sy upp lite fler tyger till höstens Syfestival och att jag tar mig dit.



lördag 11 februari 2012

Mössa


En liten enkel mössa till M. Inte mkt att orda om mer än att den först blev lite kort. Jag sprättade upp nedre sömmen som varit vändsydd och sydde på ett kantband istället. Tyvärr väljer M hellre köpemössan som han fick av mormor förra året.

onsdag 8 februari 2012

Hjärtan på tråd



När jag och min man gifte oss hade jag en brudbukett med rosa rosor och hjärtan på tråd. Efter bröllopet torkade jag buketten men valde att testa att se om jag kunde få rötter på "Hjärtan på tråd" kvistarna. Efter bara några dagar såg jag att det fungerade och efter att vi kom hem från bröllopsresan kunde jag plantera dem. Nu växer det och den snart fyra år gamla plantan lever för fullt. Den får kanske stå ut med att bli lite bortglömd ibland, precis som maken tyvärr, men finns ändå kvar. Men kärlek ska vårdas ömt och det ska vi nog ta och göra en helg i mars när mina föräldrar kan passa sonen. Bäst att passa på innan knodden kommer.

Den här tröjan klippte jag ut i september för att den skulle skickas till en liten tjej som fyllde 1 i augusti och som vi av en slump hamnat på kalas hos. Tyvärr blev den liggande men så innan jul när vi skulle upp till trakten där flickan bor. Paketet lämnades över personligen men eftersom mamman inte var hemma så väntades det med paketöppning. Har fått se en bild och tröjan ser ut att passa och kommer förhoppningsvis att passa några månader till, kanske kan den få se solen i sommar.

måndag 6 februari 2012

Staden som flyttade till Ystad


För ungefär tre veckor sedan fick en av mina svägerskor en liten dotter. Självklart skulle det skickas ett paket! Ms pappa bestämde att det skulle skickas ett gosedjur och en body. Vi hittade en jätte söt igelkott med mjuka taggar och body blev en i staden-tyg med röda kantband. Strl 62 och eget mönster. Tyget kommer från Strömming och kantband från JNY Design.

Fick en rapport av mamman att bodyn än så länge passade som sovpåse men att den var jätte fin och kommer att passa utmärkt framöver. 


söndag 5 februari 2012

Gå i skogen


Att vara ute och gå i skogen är något som M verkligen gillar. Han går gärna under träden och smyger efter vilda djur. Vi letar kottar och kvistar och andra skatter. Ms pappa berättar sagor om Helge älg som har en massa hyss och äventyr för sig. Mycket praktiskt med en älg som behöver bada, klä på sig eller klippa klövarna när M behöver göra något liknande och inte vill.

När JNY Design kom med sitt skogstyg hann jag inte med och missade första leveransen. Men när det var Syfestival i höstas så fick en meter följa med hem. Det är så mysigt med alla djuren. Det första som sytts är en tröja till M i strl 98. Den blev bra i längden men lite kort i ärmarna. Jag glömde bort att det skulle vara mudd och sydde först på kantband vilket gjorde att ärmarna blev på tok för korta. Gjorde ett försök att sprätta men det gick inte. Då tog jag fram saxen och klippte av allt ihop vilket gjorde att ärmen blev nån centimeter kortare än jag hade gjort dem från början. Tänkte att muddarna skulle bli lite längre men det vart de inte. Dock är ärmarna lagom nu, finns kanske lite växamån men inte mycket. Kan när de blir för korta byta mudd tänkte jag men orkade inte göra det på en gång. M verkar gilla sin tröja.

Jag försökte för första gången sy avig trippelsöm i raglanskärningen vilket gick ganska bra, något hoppstygn blev det om man tittar noga på bilden. Hur gör ni när ni syr täcksömmen i raglanskärningen, syr ni först ihop med overlocken och sedan med täcksömmen eller syr ni täcksöm direkt?

torsdag 2 februari 2012

"Piskar" och "orjmar"



M har börjat växa ur sina tröjor och jag har därför börjat sy lite nytt. Först ut är en tröja i tyget Folklore Fish som fanns hos Strömming för ett tag sedan. Jag köpte det direkt när Strömming fick in det men sen har det legat till sig i lådan. Nu förstår jag inte varför för det blev jätte fint som tröja och M blev nöjd, det är ju "piskar" på.


De här grå byxorna klippte jag till för ett tag sedan av en rest bit. De har legat och väntat på att jag ska orka ta tag i dem. När jag sydde tröjan bestämde jag mig att sy klart även byxorna. De har besparing bak och jag har stickat ner sömmen med coverpron. För att få lite roligare framsida sydde jag på fickor av en bit elefanttyg.

Tröjan är i strl 98 och byxorna i strl 92 men lite korta. Tyget till byxorna kommer från Stoff och Stil.


onsdag 1 februari 2012

Trollkofta


Första gångerna jag sydde kantband gick det helt okej och jag tänkte att det här är ju inga problem. Det skulle jag inte tänkt. Nu är det hoppstygn mest hela tiden! Jag har provat olika inställningar men det vill sig inte riktigt ändå. Men det är väl bara att träna vidare.

De här två har jag i alla fall sytt, det är en del hoppstygn men inte så att det inte går att fixa till i efterhand (Jag är för lat för att sprätta, måste få till sprättekniken). Koftorna har legat tillklippta länge och jag har börjat klippa ut nytt, det mesta i små storlekar till knodden men om jag börjar få till kantbanden så ska jag försöka sy upp ett lager och kanske vara med på en marknad i sommar. Koftorna är i strl 56 och 62 och efter eget mönster. Tyget kommer i från Mjuka Tyger och är velour. Kantbanden är jersey men var jag har köpt det tyget kommer jag inte ihåg.